AccuWeather verstuurt stiekem je locatie, zelfs als locatiedelen uitgeschakeld is

AccuWeather

Als je locatiedeling in een app uitzet, verwacht je dat je locatie ook niet meer gedeeld wordt. Maar de iOS-app AccuWeather blijkt deze toch stiekem te versturen, ontdekte beveiligingsonderzoeker Will Strafach.

Heb je locatiedeling uitgeschakeld, dan verzamelt AccuWeather stiekem toch data als de naam van je router en de bssid. Aan de hand daarvan kan op een minder nauwkeurige manier de locatie van de gebruiker worden bepaald. Die informatie wordt vervolgens iedere paar uur naar het bedrijf RevealMobile gestuurd, dat gespecialiseerd is in het analyseren van locatiedata.

ZDNet besloot de methode van Strafach uit te proberen. Wat blijkt? Op een testtelefoon met de app waarbij locatiedeling uitstond, kon de website op een paar meter nauwkeurig bepalen waar het toestel was. En dat alleen maar op basis van een wifi-verbinding.

Voorwaarden

Volgens Engadget overtreed AccuWeather mogelijk de voorwaarden van de App Store. Daarin staat namelijk dat apps de locatie van gebruikers niet aan de hand van wifi mogen bepalen als locatiedeling uitgeschakeld is. Vooralsnog hebben zowel AccuWeather als Apple nog niet op de ontdekking gereageerd.