Ministerie van Justitie in VS past verzoek om bezoekersinformatie anti-Trump-website aan

Het Amerikaanse ministerie van Justitie eiste vorige week dat webhoster Dreamhost informatie over de beheerders en bezoekers van de anti-Trump-website disruptj20.org overhandigde. Nu heeft het ministerie dat verzoek aangepast, meldt Gizmodo. De IP-adressen zijn nu uitgezonderd van het verzoek.

Volgens het ministerie was het niet de bedoeling om zoveel data te verzamelen. De website heeft namelijk 1,3 miljoen bezoekers. Dreamhost vroeg het ministie om het oorspronkelijke bevel aan te passen en gerichter te maken. Dat is nu dus gedaan, door de IP-adressen uit te sluiten. Daarnaast hoeven ongepubliceerde concepten, afbeeldingen en metadata niet langer overhandigd te worden.

Wel wil het ministerie de inhoud van de website en de activiteiten uit de periode tussen 1 juli 2016 en 20 januari 2017 hebben.

Rellen

De Amerikaanse procureur-generaal zegt in een officieel document dat de overheid op zoek is naar een kleine groep individuen die tijdens de inauguratie van Donald Trump verantwoordelijk was voor het organiseren van de rellen. Maar het ministerie wist niet dat Dreamhost zoveel data in bezit had, aldus het document.

Tijdens de rellen bij de inauguratie op 20 januari werden ongeveer tweehonderd mensen opgepakt. Disruptj20.org was een van de grootste organisatoren van het protest, maar er werd alleen opgeroepen tot een vreedzaam protest. Diverse arrestanten worden echter verdacht van onder meer vandalisme.