Active Protective maakt ondergoed met airbags die je beschermen als je valt

Active Protective is een start-up uit Philadelphia die “smart” kleding maakt. De verfijnde 3D bewegingssensoren op de kleding kunnen een val detecteren nog voordat de gebruiker de grond raakt om vervolgens micro-airbags op te blazen om zo de drager te beschermen tegen letsel.

De 3D bewegingssensoren monitoren continu bewegingen en brengen zo de dagelijkse activiteiten van de drager in kaart. De software is daardoor in staat om te bepalen of een activiteit afwijkt van de norm, de zogenaamde “fall disambiguation“. Volgens Drew Lakatos, CEO van Active Protective, vermindert de kleding de impact van de klap met negentig procent waardoor letsel voorkomen kan worden.

activeprotective-smart-garment

De doelgroep van deze start-up is voornamelijk ouderen – die het meeste risico lopen om te vallen – om hen te beschermen tegen heupbreuken en ander val-gerelateerd letsel. Volgens Lakatos valt ieder jaar één op de drie mensen ouder dan 65 en herstellen veel mensen slecht of niet van zo’n val. De kleding is daarom voornamelijk ontwikkeld voor mensen met meer dan 15 procent kans op een heupbreuk. Heupbreuken kunnen daarmee volgens het bedrijf een te voorkomen conditie worden.

Active Protective is voor mannen beschikbaar als ondergoed en voor vrouwen als een soort slip. Lakatos zegt dat het ondergoed zo “common, ordinary, and boring” als mogelijk is gemaakt om het stigma en de ontkenning van patiënten – die misschien denken dat ze geen hulp nodig hebben – te omzeilen.

De “smart” kleding zou naast de preventie van heupbreuken ook gebruikt kunnen worden ter bescherming bij fietsen, motorrijden, paardrijden en hoge risico beroepen. De wearable technology van Active Protective waarschuwt bovendien de alarmdiensten als er een ongeluk heeft plaatsgevonden.

Active Protective nam dit jaar deel aan de SXSW Accelerator. Meer dan 500 web-based bedrijfjes meldden zich aan voor een plek in de Startup Village. Active Protective werd verkozen tot een van de acht finalisten in de Health Technologies categorie.