’s Werelds kleinste fitness-tracker synchroniseert met behulp van licht

Fitness-trackers kunnen een leuke motivatie bieden om veel te bewegen maar veel van de trackers missen handige basisfuncties zoals het synchroniseren met je telefoon. ’s Werelds kleinste activiteitentracker, momenteel een Kickstarter-project, wil dat probleem oplossen met behulp van licht.

Veel van de huidige trackers zijn afhankelijk van smartphones vanwege het kleine scherm en de kleine batterij van de tracker zelf. Als je wilt monitoren hoeveel calorieën je hebt verbrand dan is het lastig om dat te zien op het kleine monochrome of LED scherm. Daarom moet je de tracker met je smartphone verbinden zodat je meer informatie kunt aflezen via een uitgebreide app die de data toont op een groter en beter scherm.

Het synchroniseren gaat meestal via Bluetooth. Daarvoor moet je naar de instellingen van je smartphone, je Bluetooth aanzetten, zorgen dat je telefoon in “pairing”-modus staat, zorgen dat de tracker ook in “pairing”-modus staat, ze met elkaar verbinden en vervolgens moet je wachten terwijl de data langzaam tussen de twee apparaten verstuurd wordt.

Goccia (vanuit het Italiaans vertaald “druppel”) is vergelijkbaar met trackers zoals de Fitbit, Jawbone Up en de Nike Fuelband. Het verschil met dit soort trackers is ten eerste het formaat; de tracker is zo klein als een grote knoop. Daarnaast is de tracker aantrekkelijker want het is een simpele zilveren cirkel. Verder is de Goccia waterproof omdat het de bedoeling is dat je hem altijd bij je draagt (als klip op je kleding, ketting of armband).

Volgens het team kunnen de sensoren op dit moment je stappen tellen, meten hoeveel calorieën je verbrand hebt en “the algorithm can adapt to many different activities, such as hiking, biking, swimming, and more.

Het meest vernieuwende is echter de manier van synchroniseren. De Goccia synchroniseert met je smartphone met behulp van licht: je legt de tracker op de camera aan de voorkant van je iPhone. Vervolgens verstuurt de Goccia een straal licht waar al je data in opgeslagen is (zoals een soort USB kabel). Je hebt dus geen kabel nodig en je hoeft niet naar de instellingen van je telefoon. Zo wordt razendsnel je informatie van de tracker naar je iPhone overgebracht.

De tracker is op dit moment in ontwikkeling en er zijn werkende prototypes. De ontwikkelaars vragen via Kickstarter in totaal vijftigduizend dollar om de Goccia op grote schaal te kunnen produceren. De verkoopprijs zal rond de 95 dollar liggen wanneer het apparaatje beschikbaar wordt. Vroege backers op Kickstarter kunnen het apparaatje vast vooruit bestellen voor zestig dollar. Met nog 21 dagen te gaan zit het project nu pas op een vijfde van het benodigde bedrag; dus een beetje hulp kunnen ze wel gebruiken voor deze innovatieve technologie.