Adele’s laatste album komt eindelijk naar Spotify

Hello, goed nieuws voor fans van Adele die hun muziek het liefst via Spotify streamen. Het laatste album van de zangeres komt morgen eindelijk beschikbaar op de streamingdienst. Waarschijnlijk volgen ook andere streamingdiensten, maar die hebben dat nog niet bevestigd. Het album ’25’ kwam eind vorig jaar uit en tot ieders verdriet was hij niet beschikbaar op streamingdiensten.

Het album was een gigantisch verkoopsucces. Of dat het ook was geweest als het gewoon te streamen was, is moeilijk te achterhalen. Waarschijnlijk was het dan ook gewoon een gigantisch succes geweest, maar heeft de aanpak van Adele’s platenmaatschappij er wel voor gezorgd dat er nog wat extra CD’s en downloads zijn verkocht.

Nu het grote geld binnen is, volgt het kleine geld en kan Adele streaminginkomsten tegemoet gaan zien. Slim, want via streaming verdienen platenmaatschappijen en artiesten aan elke luistersessie. Albums die al jaren uit zijn en nauwelijks nog worden verkocht blijven op die manier geld opleveren.

De aanpak van Adele is dan ook commercieel gezien superslim. Maar echt vriendelijk voor ons als doodnormale consument is het niet. En het is jammergenoeg slechts één van de voorbeelden van de beperkte beschikbaarheid van nieuwe albums op streamingdiensten die we het afgelopen jaar zagen. Tidal heeft bijvoorbeeld een aantal albums gehad die exclusief op die dienst werden uitgebracht en eventueel pas later breder beschikbaar kwamen.