Ongeluk met drone van Facebook onderzocht door veiligheidsdiensten

Een experimentele drone van Facebook, die het internetbedrijf ontwikkelt om internet naar afgelegen gebieden in de wereld te brengen, is betrokken geraakt bij een ongeluk. Amerikaanse veiligheidsdiensten doen nu onderzoek naar het apparaat, dat Aquila heet, schrijft persbureau Bloomberg. Bij het ongeluk zou niemand gewond zijn geraakt.

Het ongeluk gebeurde bij de eerste testvlucht op 28 juni, waarbij er geen bemanning aan boord was. Volgens het onderzoek van de National Transportation Safety Board (NTSB) was er een probleem tijdens het landen van de drone. Bij het ongeluk was er “substantiële schade”, maar niet aan de grond. Wat er precies gebeurd is, wat de schade is en wat mogelijke oorzaken kunnen zijn, heeft de NTSB nog niet naar buiten gebracht.

Facebook noemde de eerste testvlucht met het apparaat in juli nog een succes. Dat er een ongeluk gebeurd was, was tot nu toe niet bekend.

Aquila

De Aquila is ontworpen om maanden achter elkaar te blijven vliegen, waarbij het zonne-energie gebruikt om de accu’s te vullen. Het apparaat vliegt langzaam met behulp van vier elektromotors en gebruikt evenveel energie als je nodig hebt om drie haardrogers aan te zetten.

De drone is 43 meter breed – dat isbreder dan een Boeing 737 – weegt 408 kilo en bestaat voornamelijk uit dunne, zwarte vleugels. Aan boord komt een communicatiesysteem met lasers, dat data tien keer sneller kan versturen dan de huidige technologieën, aldus Facebook.