Solarwatt lanceert huisaccu die je later uit kunt breiden als je meer energie wilt opslaan

Solarwatt heeft naar eigen zeggen het “eerste volledig modulaire opslagsysteem” voor energie ontwikkeld, dat zowel thuis als in een industriële omgeving te gebruiken is. De Duitse fabrikant maakt het hiermee mogelijk om de opslagcapaciteit of het vermogen van een accu om energie te slaan makkelijk uit te breiden, zodat je niet een heel nieuw product hoeft te kopen.

Doordat je met wind- en zonne-energie thuis stroom op kunt wekken word je steeds onafhankelijker van energiemaatschappijen. Erik de Leeuw, directeur Benelux van Solarwatt, denkt dan ook dat het geen utopie is om “binnen 10 jaar een situatie te realiseren, waarin Nederlandse huishoudens volledig onafhankelijk zijn van energieleveranciers”.

Daar wil Solarwatt aan bijdragen door een modulair opslagsysteem. Door de opbouw van het systeem is het mogelijk om hele kleine accu opslag aan te leggen van bijvoorbeeld 2,2 kWh, een kwart van wat een gemiddeld gezin dagelijks verbruikt. Grote configuraties tot 2mWh – bedoeld voor bedrijven – zijn ook mogelijk.

Solarwatt

Schaalmogelijkheden

“Dankzij de eindeloze schaalmogelijkheden voor wat betreft opslagcapaciteit en vermogen, is dit opslagsysteem overal toe te passen. En onze installateurs hebben met slechts twee onderdelen te maken”, zegt Erik Frent, storagespecialist bij  Solarwatt. Hierdoor kunnen de kosten volgens Frentz omlaag en gaat de installatie ook sneller en eenvoudiger. “Als de accu op locatie moet worden aangepast op basis van specifieke omstandigheden, hoeft alleen een van de onderdelen te worden gemodificeerd in plaats van het gehele product.”

In de toekomst kunnen ook andere groene-energiebronnen aan het systeem gekoppeld worden. Dat houdt in dat elektriciteit die door andere lokale bronnen – zoals windturbines of biogasinstallaties – wordt opgewekt, kan worden opgeslagen in de accu’s. Het nieuwe “MyReserve Matrix-accuopslagsysteem”, zoals de modulaire opbouw heet, is vanaf de zomer verkrijgbaar.

Een belangrijke concurrent voor Solarwatt is Tesla met zijn Powerwall. Die is echter nog niet modulair te krijgen. De verwachting is dat Tesla zich nog veel actiever gaat begeven op de markt voor lokale energie-opslag, nadat het vorig jaar SolarCity heeft overgenomen.