Adobe experimenteert met ‘Photoshop voor gesproken tekst’

Adobe experimenteert met een technologie waarmee je woorden kunt veranderen en toevoegen aan een audiobestand. Het bedrijf noemt de technologie VoCo en presenteerde een op zijn conferentie Adobe MAX, die vorige week plaatsvond.

Met de tool kunnen audio-editors woorden in een voice-over veranderen of toevoegen. Op het podium werd gedemonstreerd hoe het audiobestand is gekoppeld aan tekst. Door simpelweg de tekst te veranderen, kunnen de gesproken woorden ook aangepast worden. Natuurlijk is het daarbij van belang dat nieuwe woorden met de juiste stem en intonatie aangepast of toegevoegd worden. Daarvoor heeft de software volgens het bedrijf nu ongeveer twintig minuten aan trainingsmateriaal nodig.

Om te voorkomen dat de technologie misbruikt wordt, heeft Adobe onderzocht hoe een origineel van een gemanipuleerd bestand onderscheiden kan worden. In de demo zag dat er natuurlijk allemaal piekfijn uit. Het bedrijf heeft niet bekendgemaakt wanneer de tool beschikbaar wordt en of dat überhaupt ooit zal gebeuren.

Naast VoCo presenteerde Adobe ook nog twee andere experimenten: Stylit en CloverVR. Met Sylit is het mogelijk om je tekenstijl te digitaliseren. CloverVR is een tool waarmee 360-gradenvideo’s bewerkt kunnen worden terwijl je je in virtual reality bevindt.