Mark Jamison, één van de adviseurs over het beleid op het gebied van technologie in het overgangsteam van Trump, vindt dat de FCC wel opgeheven kan worden. Dat schrijft de LA Times. De FCC is de Amerikaanse waakhond voor communicatie en beschermt de rechten van consumenten. Maar: “De meeste van de originele motivaties om de FCC te hebben zijn verdwenen”, stelt Jamison. “Telecomproviders en internetproviders hebben vrijwel nooit een monopolie.”
Naar verwachting ontmoeten Jamison en Jeffrey Eisenach, de andere adviseur in Trump’s team, de leiders van de FCC binnenkort voor overleg. Naar verwachting willen de twee een uitgekledere versie van de twee. “In hun gedachten moeten dit soort organisaties aantonen dat de markt faalt”, stelt Hal Singer, een econoom bij de George Washington University’s Institute for Public Policy. “Dat is compleet anders dan Wheelers FCC, waarbij er vanuit gegaan werd dat de markt faalt.”
Volgens Jamison kan een kleinere organisatie de plaats in nemen van de FCC. Die organisatie zou licenties voor draadloze frequenties kunnen verdelen en zich gedragen als een soort agent voor de frequentieruimte waarin mobiele telefonie, mobiele data en tv-signalen worden verspreid.
Dit betekent dat veel van de huidige functies van de FCC verdwijnen, waaronder subsidies voor telefoon- en internetservices. Die zouden door overheden van de staten kunnen worden behandeld. De Federal Trade Commission zou klachten van consumenten kunnen oppakken en actie ondernemen tegen misbruik door bedrijven.
FCC onder Wheeler
Hoewel de FCC niet wil reageren op het verhaal, is het huidige leiderschap van de organisatie het niet eens met de opmerkingen van Jamison. Tom Wheeler, de huidige bestuursvoorzitter en een Democraat, vindt dat er in de VS een “duopoly” is het op het internet met weinig ruimte voor concurrentie. Hij wil juist nieuwe regels nu het internet de dominante plek wordt voor communicatie.
Wheeler heeft bovendien veel gedaan met de FCC. Zo is de organisatie onder zijn leiderschap achter bedrijven aangegaan die beschuldigd werden van misdragingen, en zette het nieuwe records op het gebied van boetes tegen bedrijven die het internet bij abonnementen met onbeperkte data vertraagden en bedrijven die klanten rekeningen stuurden voor services waar ze niet om vroegen. Daarnaast droeg de FCC bij aan regels als netneutraliteit – die Trump misschien weer ongedaan wil maken – en zorgde het ervoor dat internetproviders zich aan dezelfde privacyregels moeten houden als telefoonbedrijven als het gaat om data van klanten.
Wheeler wordt door critici echter beschuldigd van partijdigheid. Hij zou voornamelijk regels doorlaten die vooral nieuwe internetbedrijven helpen en de grote bedrijven schaden. Volgens Jamison zou Wheeler de politiek de “FCC veel meer laten infiltreren dan nodig is”. “Ik geef overal ter wereld les over regulatie. Het grootste gevecht is de politiek buiten wat een onafhankelijke organisatie zou moeten zijn houden.”