Amerikaanse regelgevers willen ‘vliegtuigmodus’ voor telefoons in auto’s

Een groot nadeel van telefoons is dat je ook als je in de auto zit notificaties en telefoontjes krijgt. We weten allemaal dat je niet met je smartphone aan de gang mag als je rijdt, maar soms is de verleiding erg groot om toch even te kijken. Je telefoon uitzetten of helemaal op stil zetten is een oplossing, maar wees eens eerlijk: doe je dat ook echt? Waarschijnlijk niet. Daarom willen Amerikaanse regelgevers dat er een ‘vliegtuigmodus’ komt voor smartphones voor tijdens het autorijden, schrijft The New York Times.

Het initiatief komt van de National Highway Traffic Safety Administration. Zij zien namelijk steeds meer dodelijke verkeersongelukken en maken zich steeds meer zorgen over de afleiding die smartphones en de bijbehorende apps bezorgen.

De organisatie roept nu fabrikanten als Apple en Samsung op om besturingssystemen te maken die de functionaliteit beperkt en de interface vereenvoudigd als een voertuig beweegt. Dat betekent niet dat je je telefoon ook niet meer kunt gebruiken als je slechts een passagier bent, want het systeem zou het moeten herkennen als apparaten gebruikt worden door bestuurders als ze rijden.

Het is voor het eerst dat de organisatie dit soort aanbevelingen doet voor draagbare apparaten tijdens het rijden. Fabrikanten kunnen echter niet gedwongen worden om hierin mee te gaan, maar veel fabrikanten hebben eerdere aanbevelingen over auto’s wel voor een groot deel overgenomen.

Nederland

Ook in Nederland is een dergelijke oproep gedaan. Veilig Verkeer Nederland schreef in juli aan de Kamercommissie Infrastructuur en Milieu dat smartphones automatisch geblokkeerd zouden moeten worden als je rijdt. Ook zij vinden echter wel dat hierbij rekening moet worden gehouden met de toestellen van bijrijders. Daarnaast zouden functies als navigatie wel beschikbaar moeten blijven.