Ook dit jaar verraadt social media-gebruik afvallers van Wie is de Mol

Ik vroeg het me vorige week al even af: zijn de afvallers Wie is de Mol gelekt dit jaar? Nouja, gelekt is een groot woord, maar ieder jaar verraden een paar afvallers zichzelf wel weer door te vroeg een tweet te versturen of op te duiken op een foto op iemands Instagram-account. Ook dit jaar blijkt geen uitzondering.

Jaap van Zessen, die eerder bij social-media-analysetool Buzzcapture werkte en tegenwoordig bij het AD, heeft ook dit jaar een analyse gemaakt. Daaruit blijkt maar weer hoe lastig het anno 2017 is om verborgen te houden dat je niet de volledige drie weken mee hebt gedaan aan Wie is de Mol.

afvallers wie is de mol gelekt

Analyse

De analyse begint altijd bij het vaststellen tijdens welke drie weken de opnames eigenlijk precies plaatsvonden. Dat houdt de AVROTROS natuurlijk goed geheim, maar het is ieder jaar weer te achterhalen. Dit doet Van Zessen door simpelweg te kijken wanneer de meeste kandidaten niks posten op social media. Dat was dit jaar tussen 14 mei en 7 juni. 7 van de 10 deelnemers hebben geen berichten geplaatst in deze periode. Vervolgens start de echte analyse.

De eerste kandidaat met opvallend social-media-gedrag is Roos Schlikker. Zij plaatste tijdens de opnames 20 tweets en begint vanaf 2 juni ook reacties te geven op tweets. Opvallend is dat de 20 tweets later zijn verwijderd. Is daarmee de eerste van de afvallers Wie is de Mol gelekt? Op basis van haar tweets kun je dat niet met zekerheid zeggen, maar het blijkt ook dat Schlikker op 3 juni aanwezig was in de Kleine Komedie. Ze staat zelfs op een foto!

En dan choreograaf Vincent Vianen. Die zorgde op 4 juni voor een tag in een bericht op Facebook die inmiddels niet meer vindbaar is. Drie dagen later, precies op de laatste dag van de opnames dus, verschenen er plots drie nieuwe YouTube-video’s op zijn kanaal. Dat terwijl hij al meer dan een half jaar niets had gepost.

Puzzel

Sigrid ten Napel plaatste tijdens de opnames iedere twee dagen een oude foto op haar Instagram-account, schrijft Van Zessen. Deze kun je nog steeds terugvinden. Opvallend is dat Sigrid vanaf 25 mei enkele foto’s plaatste die inmiddels wel al zijn verwijderd en daarbij ook reacties plaatste.

Uit een foto die ze na de opnames plaatste, zou je nog meer conclusies kunnen trekken. “Op 9 juni poseerde Sigrid dan nog voor een legpuzzel met het bericht dat zij daar vier weken aan had gewerkt. Wat doe je als je gepland had weken weg te zijn voor de opnames, maar eerder bent teruggekomen? Juist”, aldus van Zessen. Maar het blijft Wie is de Mol, dus niets is wat het lijkt…

Vrienden

Een andere leuke ontdekking is dat Jochem van Gelder bevriend is met geen van de kandidaten van Wie is de Mol. Dat terwijl hij duizenden Facebook-vrienden heeft en de meest andere Molkandidaten elkaar wel hebben toegevoegd na de opnames. Is hij zaterdag misschien al meteen de eerste afvaller? We gaan het zien!

In dat opzicht valt Jeroen Kijk in de Vegte juist ook weer op, maar dan precies andersom. “Voice-over Jeroen Kijk in de Vegte (42) volgt als enige op Instagram en Twitter iedere Wie is de Mol?-deelnemer, net als mensen uit het productieteam”, schrijft Van Zessen. “Jeroen liet geen enkel spoor op zijn kanalen achter: een tactiek die voormalig kandidaten Tim Hofman en Klaas van Kruistem ook toepasten. Zij bleken de winnaar en De Mol.”

Afvallers Wie is de Mol gelekt

Uit de analyse kun je dus geen keiharde conclusie trekken over wie er echt vroegtijdig het spel verlaten, op Roos Schlikker na. Het feit dat ze op de foto is gezet, verraadt dat ze voor het einde van de opnames in het land was. De afvallers Wie is de Mol zijn dit jaar dus niet echt gelekt. Stiekem maakt dat het kijken natuurlijk een stuk leuker.

Wie is de Mol is vanaf zaterdag wekelijks te zien om 20:25u op NPO 1.