Airbus wil een vliegtuig bouwen dat verticaal kan opstijgen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft een patent ingediend (pdf) van een vliegtuig dat verticaal kan opstijgen en landen, zoals een helikopter. In het ontwerpt maakt het vliegtuig gebruik van vier propellers om in een rechte lijn omhoog of omlaag te gaan. Een andere propeller zorgt voor de horizontale beweging, waardoor het voertuig net zoals een gewoon vliegtuig vooruit kan bewegen.

De vier propellers, met elk twee propellerbladen, worden na het opstijgen opgeborgen binnen twee pilaren die zich aan weerszijden van de romp bevinden. Volgens de vliegtuigbouwer heeft een vliegtuig dat op deze manier kan opstijgen veel voordelen. Zo kan op luchthavens ruimte bespaard worden omdat landingsbanen kleiner kunnen worden. Daarnaast heeft hij de mogelijkheid om boven een bepaald gebied te blijven zweven en wordt hij hierdoor ook behendiger, waardoor moeilijk bereikbare gebieden wel toegankelijk kunnen worden.

In de onderstaande animatievideo is te zien hoe het vliegtuig zou moeten landen. Zoals met elk patent betekent het niet per se dat Airbus verder gaat werken aan het ontwerp of er überhaupt nog een keer naar gaat kijken.