Airbus werkt aan een Mars-rover die monsters van de grond terug kan brengen

Mars-Rover-Airbus

Airbus gaat voor de European Space Agency (ESA) een Mars-rover maken die monsters van het oppervlak van Mars mee kan nemen naar de aarde. Het bedrijf heeft daar een contract van 5,2 miljoen dollar (4,42 miljoen euro) voor gekregen. Het bedrijf gaat in eerste instantie alleen een concept maken. Dat meldt de BBC.

Het team van Airbus in het Britse Stevenage gaat het concept maken. De reden dat er voor dit team gekozen werd, is omdat zij al werken aan een ExoMars-rover die in 2021 naar Mars moet gaan. Verschil tussen die rover en de nieuw te ontwikkelen variant, is dat de nieuwe versie alleen maar monsters moet verzamelen die de Mars 2020 rover achterlaat.

De Mars 2020 gaat die monsters verzamelen door te boren en ze op te graven. De monsters worden in 30 buisjes gedaan en op diverse punten achtergelaten. De nieuwe rover, ook wel de ‘fetch rover’ genoemd, zou in 2026 naar de planeet kunnen gaan.

De bedoeling is dat deze robot de buisjes van een afstand kan detecteren, er autonoom heen kan rijden, ze met een robotarm op kan pakken en kan bewaren in een opslag. De robot moet dus ook iedere dag zelf besluiten welke route hij gaat nemen naar de buisjes.

150 dagen

De robot moet er uiteindelijk ongeveer 150 dagen over doen om alle buisjes op te halen. Daarna moet de robot de raket vinden waar het mee aankwam. De buisjes worden dan overgegeven aan de raket. De robot filmt de lancering van de raket vervolgens. Daardoor kunnen we de eerste lancering vanaf Mars al in minder dan een decennium zien.

De raket komt vervolgens in de buurt van een apparaat dat rond de aarde draait. Op die manier worden alle monsters teruggebracht naar de aarde. Dit alles gebeurt echter alleen als NASA en ESA besluiten dat de missie het inderdaad waard is en als de technologieën die nodig zijn inderdaad ontwikkeld kunnen worden.