Alles wat je moet weten van Apple’s laatste event

Apple Event

In een recordtijd van een uur praatte Apple de pers en zijn klanten vanavond bij over allerhande zaken. Nadat CEO Tim Cook meldde dat er op dit moment meer dan 1 miljard Apple-apparaten in gebruik zijn en kort wat zei over de zaak tussen de FBI en zijn bedrijf, volgde een reeks aankondigingen. Van een nieuwe, kleine iPhone tot allerhande nieuwe software. We zetten alles even voor je op een rij.

1. iPhone SE

Voor de liefhebbers van kleinere smartphones is er goed nieuws: Apple komt met een nieuwe 4-inch iPhone die eruit ziet als een iPhone 5S, maar van binnen grotendeels overeenkomt met de iPhone 6S: de iPhone SE. Zo zit er Apple’s laatste generatie A9-processor in, ondersteuning voor Apple Pay en ook dezelfde camera als Apple’s laatste iPhone-model. Het enige dat ontbreekt is de 3D Touch-technologie.

Het is interessant om te zien dat Apple hiermee een compacte iPhone in de markt zet, zonder dat daar oude hardware inzit. Met een prijs van 489 euro voor het 16 GB-model is hij meer dan 250 euro goedkoper dan de iPhone 6S en 150 euro goedkoper dan de anderhalf jaar oude iPhone 6. Een interessante zet van Apple om een poging te doen het stagnerende marktaandeel van de iPhone toch nog verder uit te breiden. Vanaf 29 maart is hij online te bestellen.

Apple iPhone SE

2. iPad Pro 9.7 inch

De andere productaankondiging die Apple deed was die van de iPad Pro 9.7 inch. Dit is een kleine versie van de iPad Pro, gelijk aan de schermgrootte van de originele iPad. Hij heeft dezelfde rekenkracht als de iPad Pro en ook een smart connector voor bijvoorbeeld een toetsenbord, 4 speakers en ondersteuning voor de Apple Pencil. Er zit echter een beter scherm in en de betere camera die ook de iPhone 6S en iPhone SE zit (voor het eerst in een iPad met flits).

Een interssant details is verder dat Apple een simkaart heeft ingebouwd in de 4G-versie van de iPad. Apple had eerder al de Apple Sim, waarmee je kon wisselen van data-aanbieder, maar dat was nog wel gewoon een los simkaartje. Nu zit er dus een simkaart fysiek ingebouwd in het apparaat.

De iPad Pro 9.7 inch zal in Nederland tussen de 689 en 1199 euro gaan kosten afhankelijk van het model. Wanneer hij te koop is, is nog onduidelijk.

3. Nieuwe Apple Watch-bandjes

Een jaar geleden kondigde Apple de start van de verkoop van de Apple Watch aan en vandaag bevestigde het bedrijf wat al werd verwacht: er komt niet elk jaar een nieuwe smartwatch op de markt. Wel verlaagde Apple vandaag de prijs van de Apple Watch Sport naar 369 euro en kwamen er nieuwe bandjes op de markt. Daarbij ging het zowel om bestaande bandjes in nieuwe kleuren, als nieuwe geweven nylon bandjes voor 59 euro per stuk.

Apple Watch

4. iOS 9.3

Doordat de betaversies al maanden beschikbaar waren was het niet echt verrassend, maar desondanks was het de aankondiging die de mensen raakt: er komt vandaag een nieuwe versie van iOS uit. iOS 9.3 voor alle iPhones en iPads die de afgelopen vijf jaar zijn uitgekomen. De belangrijkste toevoeging is Night Shift, waarmee de verlichting van het scherm van je toestel ’s avonds langzaam dimt, zodat je beter in slaap kunt komen. Deze functie werkt echter niet op hele oude iOS-apparaten.

Andere toevoegingen zijn de mogelijkheid om een iPad met meerdere gebruikers te delen in het onderwijs, de mogelijkheid om notities te beveiligen met je vingerafdruk en verbetering in CarPlay en Apple News (dat nog steeds niet naar Nederland komt). iCulture heeft een compleet overzicht van alle vernieuwingen gemaakt.

Night Shift

5. Apple TV update

Als je in het bezit bent de nieuwste Apple TV staat er vandaag nog een software update voor je klaar. In de nieuwste versie van tvOS kun je apps in mappen stoppen en krijg je ondersteuning voor de iCloud-fotobibliotheek inclusief de bewegende Live Photos van de iPhone 6S. In landen waar de Apple TV Siri ondersteunt worden nog wat verbeteringen daarvan doorgevoerd, maar de uitrol van Siri voor de Apple TV in Nederland zit er helaas nog niet in vandaag.

6. CareKit

Een jaar geleden lanceerde Apple HealthKit, waarmee grootschalige medische onderzoeken kunnen worden uitgevoerd via de iPhone. Als verlengde daarvan kondigde Apple vandaag CareKit aan. Hiermee kunnen zorgverleners apps bouwen die kunnen helpen bij de individuele behandeling van patiënten. In Nederland zijn zowel HealthKit, als CareKit nog niet beschikbaar. Meer informatie vind je in het artikel dat ik hier eerder vanavond over schreef.

7. Apple Renew

De presentatie van Apple opende overigens niet met bovenstaande product- en software-aankondigingen, maar met aandacht voor het milieu. Apple wilde graag laten weten hoe goed ze bezig waren op het gebied van duurzame energie en besteedde aandacht aan recycling. Je kon je oude, kapotte iPhone of iPad altijd al achterlaten bij Apple, maar Apple zet hier nu meer op in met wat ze Renew noemen. Onderdeel daarvan was de presentatie van robot Liam die oude iPhones uit elkaar haalt, zodat de onderdelen kunnen wordt hergebruikt.

De volgende perspresentatie van het bedrijf is hoogstwaarschijnlijk in juni tijdens Apple’s ontwikkelaarscongres WWDC. Dan kondigt het bedrijf ieder jaar zijn nieuwe besturingssystemen (en de bijbehorende mogelijkheden voor ontwikkelaars) aan. De kans is groot dat Apple daar dit jaar ook nieuwe Macs laat zien, omdat er vandaag helemaal geen aandacht aan die productcategorie werd besteed.