Google’s Project Wing gaat burito’s bezorgen per drone

Onder de naam Project Wing werkt Google’s moederbedrijf Alphabet aan de ontwikkeling van bezorgdrones. Inmiddels is het project zo ver gevorderd dat er daadwerkelijk getest kan worden. En dat gaat gebeuren met burito’s. Google werkt namelijk samen met restaurantketen Chipotle voor dit experiment, meldt Bloomberg.

Het experiment vindt plaats op de campus van de Universiteit Virginia Tech in Blacksburg. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit heeft toestemming gegeven om daar met autonome drones rond te gaan vliegen. Er zal wel iemand op de grond aanwezig zijn die kijkt of alles goed werkt en kan ingrijpen als dat nodig is.

Met het experiment moet niet alleen worden getest of alles technisch goed werkt. Alphabet wil namelijk ook heel graag weten hoe mensen reageren op bezorgdrones. En Chipotle wil graag controleren of de verpakking goed genoeg is om het eten heelhuids (en warm) aan te laten komen bij de klant.

Andere tests

Volgens alle partijen is het een complexe test, waarvan er niet eerder eentje in de VS plaatsvond. Het is echter niet de enige test die op dit vlak plaatsvindt. Domino’s Pizza wil nog dit jaar bezorgdrones gaan testen in Nieuw-Zeeland.

Het systeem van de pizzaketen en dat van Project Wing werkt uiteindelijk hetzelfde. De drone blijft stil in de lucht hangen op de plek waar hij een bezorging moet doen. Via een touw wordt het pakketje vervolgens naar beneden gelaten.

Amazon test bezorging van pakketjes in plaats van eten. Dat gebeurt in het Verenigd Koninkrijk.

Project Wing heeft zichzelf overigens ook al een concreet en ambitieus doel gesteld. Volgend jaar wil het namelijk al commerciële bezorgdiensten gaan aanbieden. Het is voor Alphabet dus noodzakelijk dat deze test zonder grote problemen verloopt.