Alphabet-topman Schmidt: ‘AI is een win-winsituatie voor iedereen’

Alphabet-topman Eric Schmidt noemt de opkomst van artificial intelligence (AI) een win-winsituatie voor iedereen op de planeet. Dat zegt hij in een interview met The Telegraph. Van de rijken tot de armen, mensen die wel en niet opgeleid zijn en van de mensen met een hoog tot en met een laag IQ: kunstmatige intelligentie maakt ons volgens Schmidt allemaal slimmer, schrijft de krant.

The Telegraph sprak met Schmidt vanwege zijn bezoek aan de wedstrijd Go tussen kunstmatige intelligentie AlphaGo en de Zuid-Koreaanse topspeler Lee Se-dol. De wedstrijd werd vanochtend beslist in een 4-1 overwinning voor de kunstmatige intelligentie-software van DeepMind, dat door Google werd overgenomen.

Volgens Schmidt zal kunstmatige intelligentie in de toekomst bij elke dochterbedrijf van Alphabet te vinden zijn. Het bedrijf maakt al op verschillende manieren gebruik van machine learning, bijvoorbeeld via zijn zoekmachine Google en bij zijn zelfrijdende auto’s. Het bedrijf maakte zijn machine learning-software TensorFlow vorige maand open source.

Deze technieken zijn volgens Schmidt nog maar het begin.

Denk maar eens aan al die grote dingen die Google doet – we hebben veel zoekopdrachten, veel advertenties, veel klanten, veel datacentra (…). Zodra je een groot aantal mensen hebt dat je dienst gebruikt, kunnen we dat efficiënter maken door middel van machine learning.

Er is veel verdeeldheid over de kracht of risico’s die kunstmatige intelligentie met zich meebrengen. Lijnrecht tegenover Schmidt staat bijvoorbeeld professor Stephen Hawking, die wijst op de gevaren van AI en waarschuwt dat robots over 100 jaar de wereld hebben overgenomen. Ook volgens het World Economic Forum gaat deze technologie, samen met de robotisering, miljoenen banen vervangen.