Duiven met rugzakjes meten luchtverontreiniging in Londen

In Londen worden deze week duiven ingezet om de luchtverontreiniging in de stad te meten. Bij het project, genaamd Pigeon Air Patrol, zijn gisteren tien duiven voorzien van kleine rugzakjes met sensoren die de schadelijke stoffen ozon en stikstofdioxide meten.

Het project is een initiatief van Plume Labs, een bedrijf dat tools ontwikkelt om luchtverontreiniging te meten. Het doel is om meer aandacht te vragen voor luchtverontreiniging in de stad. Volgens de World Health Organisation sterven jaarlijks meer dan een miljoen mensen aan de gevolgen van inademing van verontreinigde lucht. En de vijftig plekken in het Verenigd Koninkrijk waar de lucht het smerigst is, bevinden zich allemaal in Londen.

De Pigeon Air Patrol houdt inwoners van Londen via Twitter op de hoogte van de luchtkwaliteit in hun stad. Londenaren kunnen ook een directe gepersonaliseerde melding krijgen van de lucht in hun omgeving, door een tweet te versturen.

De duiven vliegen in totaal drie dagen met hun rugzakjes door Londen. Morgen is dus de laatste dag. Daarna wil het bedrijf honderd mensen aanstellen om luchtverontreiniging te meten. Zij krijgen in de toekomst ook ieder hun eigen sensor om de luchtkwaliteit in de gaten te houden.