Amazon gebruikt warmte van datacenter om nieuwe kantoren te verwarmen

Het moet de verassing in het straatbeeld van Seattle worden: drie gigantische glazen bollen. De Biodomes van Amazon zijn echter niet alleen qua design een innovatie, ook klimatologisch is het een vernuft. De nieuwe kantoren krijgen warmte van Amazon’s enorme serverpark, zo blijkt.

Amazon is voor het brede publiek misschien het meest bekend als grootste online retailer, ook in het verkopen van (cloud) netwerk infrastructuur is het bedrijf, onder vlag Amazon Web Services (AWS), de absoluut grootste. Dat betekent imposante datacentra, bepakt met duizenden servers.

biosphere44

De warmte die gegenereerd wordt door deze enorme hoeveelheden servers zal echter op een zeer nuttige manier herbruikt worden in de nieuwe biodomes van Amazon.

Via een special proces (hydronische warmte), waarin de warmte wordt opgevangen om vervolgens water te verwarmen dat via een buizenstelstel naar het kantoor wordt verplaatst, zal de verwarming in de domes worden gevoed.

Dat trucje werkt ook nog eens dubbel: eenmaal gebruikt om te verwarmen, wordt het afgekoelde water terug gebracht naar het datacenter. Daar wordt het water weer ingezet om de servers te koelen.

Zo brengt Amazon nog meer ‘bio’ naar hun nieuwe biodomes!

amazon-hq-spherical