Amazon krijgt patent op constante videostream in jouw huis voor spontante videogesprekken

Amazon heeft een patent gekregen waarmee het bedrijf een constante videostream tussen jouw huis en die van je vrienden kan maken via je beeldschermen. Dat meldt CBSInsights. Een beeldscherm houdt in de gaten of er iemand thuis is. Zo ja, dan kun je een videostream starten.

Het idee achter het patent is dat je altijd kunt nagaan of je vrienden en familie beschikbaar zijn om spontaan te videobellen. Het is dus niet zo dat je op ieder willekeurig moment bij anderen naar binnen kunt kijken. Ben je namelijk niet aan het videobellen, dan is het beeld wazig en zijn de gesprekken gedempt.

De schermen monitoren echter wel continu de huiskamer. Wordt er beweging en geluid gedetecteerd in de kamer, dan is het mogelijk om een videochat te starten met die huiskamer.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je thuis komt uit je werkt. Je hebt je moeder toegang verleend om je huiskamer te monitoren. Je moeder hoort dan gedempt geluid en ziet wat wazige bewegingen op haar monitor. Dan weet zij dat je thuis bent en kan voorstellen om een videochat te beginnen. Jij kunt vervolgens door “Hoi Alexa!” te zeggen toestemming geven. De chat start dan direct.

De hoop van Amazon is dat de technologie kan helpen bij het nabootsen en starten van spontane gesprekken die je vaak hebt als je in dezelfde ruimte leeft. Daarnaast kan het systeem inhoud ophalen, bijvoorbeeld je afspraken, herinneringen, e-mail en video’s. Door tegen het systeem te praten, bepaalde gebaren te gebruiken of het aan te raken kun je het gebruiken.

Privacy

Hoewel het systeem misschien handig klinkt, zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het systeem zou namelijk ook enorme hoeveelheden gegevens opnemen over je huiskamer, je relaties, alles wat je in huis hebt en wie er langskomt.

Volgens het patent kan Amazon namelijk ook gezichtsuitdrukkingen, lichaamsbewegingen, gebaren en oogbewegingen vastleggen. Special technologie moet verder je meubels en andere objecten in je huis kunnen identificeren en vergelijken. Op basis daarvan kan Amazon bepalen van welk merk iets is en wat je er voor hebt betaald. De grote vraag is of je wel wil dat Amazon dit allemaal weet.

Ook zou het scherm bepaalde producten visueel kunnen identificeren en toevoegen aan je winkelwagen. Heb je bijvoorbeeld geen cornflakes meer, dan houd je de doos omhoog en bestelt het systeem direct nieuwe.

Vooralsnog gaat het alleen om een patent dat Amazon heeft aangevraagd. Bedrijven als dit vragen echter regelmatig patenten aan, maar maken niet overal ook een daadwerkelijk product aan.