Amazon laat je je afmelden van menselijke controles Alexa-opnames

Amazon Alexa, slimme speaker

Amazon heeft stilletjes een optie toegevoegd waarmee je je kunt afmelden van de menselijke controle van opnames via Alexa, meldt Bloomberg. Dingen die je tegen Alexa zegt kunnen door een werknemer van het bedrijf beluisterd worden, om de spraakassistent te verbeteren.

Amazon heeft een team van duizenden werknemers wereldwijd die luisteren naar de spraakopdrachten aan Alexa. Vervolgens wordt de opname uitgeschreven, met als doel om Alexa beter te laten werken.

Er zitten echter wat nadelen aan dit programma. Allereerst: het kan voorkomen dat Alexa denkt dat je het tegen haar hebt, ook al is dat niet het geval. Daardoor kunnen dus andere stukken audio opgenomen worden. Daarnaast hadden sommige werknemers volgens Bloomberg toegang tot persoonlijke gegevens van gebruikers, zoals hun naam en locatie.

Kritiek

Om deze redenen kwam er kritiek op het programma van Amazon. En overigens ook op die van Siri en Google, die vergelijkbaar zijn. Ook daarbij worden opnames uitgeschreven om de spraakassistenten te verbeteren. En ja, ook bij hen komt het voor dat de spraakassistent per ongeluk audio opneemt die niet voor haar bedoeld was.

Apple en Google zetten hun programma’s vorige week al stop. Amazon doet dat niet, maar geeft je nu wel de optie om je af te melden voor het programma. Ook wordt de informatie hierover aangepast, om duidelijker te maken wat er precies gebeurd.