Android laat je vanaf volgend jaar zelf je standaard zoekmachine kiezen

Android Q

De Europese Commissie gaf Google vorig jaar een boete vanwege machtsmisbruik met Android. Nu zet Google zijn beste beentje voor en pakt het de problemen aan. Volgend jaar wordt het bijvoorbeeld mogelijk om een standaard zoekmachine te kiezen voor op je telefoon, aldus het bedrijf in een blogbericht.

Eén van de klachten die de Europese Commissie had, was dat fabrikanten die Android gebruiken verplicht waren om de zoekmachine van Google vooraf te installeren. Daardoor had de zoekmachine een oneerlijk voordeel ten opzichte van andere zoekmachines.

Nu wordt dat dus aangepakt door Google zelf. Vanaf begin volgend jaar kun je – mits je in Europa woont- namelijk zelf kiezen welke zoekmachine er gebruikt wordt voor het zoekveld op je thuisscherm en welke de standaard zoekmachine in Chrome is, mocht je die browser gebruiken.

Veiling

Welke zoekmachines er precies verschijnen als opties, wordt later pas duidelijk. Er komt namelijk een keuzescherm met vier opties als je een nieuwe smartphone of tablet met Android installeert. Eén van de opties is altijd Google zelf, de andere drie worden ingevuld op basis van een veiling.

Aanbieders van zoekmachines kunnen zich nu per regio aanbieden. Per land komt er een veiling, waarmee een aanbieder voor een jaar een plekje in het keuzemenu kan veroveren. Aanbieders vertellen hoeveel ze willen betalen als een gebruiker voor hen kiest. De drie hoogste bieders die boven de afgesproken drempel komen, komen in het keuzescherm voor dat land.

Google gaat de winnaars van de veilingen in willekeurige volgorde weergeven in het keuzemenu. Blijken er niet genoeg zoekmachines boven de drempel te komen, dan worden de gaten ingevuld door willekeurige keuzes uit zoekmachines die hiervoor in aanmerking komen. Dat zijn onder meer de bedrijven die zich voor de veilingen hebben aangemeld.

Foto: Shutterstock.com