‘Amazon onderzoekt werknemers die data lekten in ruil voor steekpenningen’

Amazon doet onderzoek naar mogelijke datalekken door werknemers en steekpenningen die zij hebben aangenomen. Het onderzoek maakt deel uit van de poging van het bedrijf om neppe reviews en andere scams van zijn website te halen. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Volgens de ingewijden bieden werknemers van de webwinkel interne data en andere geheime informatie aan, die onafhankelijke verkopers op de website een voordeel kunnen bieden. De ingewijden zijn verkopers die de data aangeboden kregen en kochten, de mensen die de data aanbieden en mensen die kennis hebben van de interne onderzoeken.

Het aanbieden van data gaat tegen de richtlijnen van Amazon in. De praktijken zouden zich vooral voordoen in China. Het aantal verkopers daar stijgt namelijk snel. Daarnaast hebben werknemers van het bedrijf in China een relatief laag salaris, waardoor ze mogelijk sneller risico’s zouden nemen.

De werknemers ontvangen betalingen tussen de 80 en 2.000 dollar voor de verkoop van interne verkoopstatistieken en e-mailadressen van reviewers. Ook bieden de werknemers een dienst aan om negatieve recensies te verwijderen en verbannen accounts terug te plaatsen.

Onderzoeken

Volgens de ingewijden worden er een aantal incidenten met werknemers onderzocht, waaronder een aantal in de Verenigde Staten. In mei is een intern onderzoek gestart, nadat Eric Broussard, de vice-president van het bedrijf die internationale markten overziet, een tip kreeg over de praktijken in China. Sindsdien zijn de rollen van topmensen in China gewijzigd, in de hoop de praktijken een halt toe te roepen.

Een woordvoerder van Amazon zegt dat het bedrijf strikte regels heeft en een beleid over onder meer ethiek. Ook zijn er systemen ingesteld om te beperken wat werknemers kunnen zien, en daar zicht op te houden. Het bedrijf heeft bevestigd de claims te onderzoeken.