Amazon werkt mogelijk aan een zelfstandige ‘Spotify-killer’

Wij dachten dat de strijd tussen muziekdiensten er al heftig aan toe ging met Spotify, Apple, Deezer en al de huidige alternatieven, maar kennelijk wil Amazon de boel nog eens extra aanwakkeren. De Amerikaanse webwinkel zou namelijk van plan zijn om een nieuwe, zelfstandige muziekdienst te introduceren, die de concurrentie met bijvoorbeeld Spotify moet aangaan.

Plannen voor de Amazon-muziekdienst bevinden zich in een vroeg stadium. Het bedrijf zou volgens bronnen van New York Post op dit moment in gesprek zijn met de licentiehouders van muziek, om toestemming te krijgen om hun tracks te gebruiken. Kijk je echter naar hoeveel muziekdiensten deze licenties mogen gebruiken, dan lijken deze gesprekken met Amazon slechts een formaliteit.

Amazon heeft eigenlijk al een muziekdienst in de vorm van Prime Music, maar deze is beperkt tot Amazon Prime-abonnees in de webwinkel van het bedrijf. Prime Music heeft 1 miljoen nummers, terwijl de zelfstandige dienst een veel groter aanbod moet krijgen. Prime Music is dus slechts een probeersel – en het bedrijf is nu klaar voor het echte werk.

De gehele muziekdienst moet zelfstandig worden, wat betekent dat je er een los abonnement op neemt. Hierdoor hangt de dienst niet nauw aan de bijbehorende webwinkel of andere initiatieven van het bedrijf. Dat kan goed nieuws zijn voor ons. De meeste diensten van Amazon beperken zich namelijk tot Amerika, omdat ze bijvoorbeeld onderdeel van het Prime-abonnement zijn. De muziekdienst zou echter prima in Nederland uit kunnen komen.

Nieuwe muziekdiensten komen doorgaans snel naar Nederland, omdat de rechten op muziek internationaal worden ingekocht. Gaat Amazon met zijn muziek dan toch eindelijk serieus Nederland veroveren? We gaan het zien.