SpaceX test motoren van Crew Dragon nu wel succesvol

SpaceX Crew Dragon test

SpaceX liep in april tegen een flinke horde aan bij de ontwikkeling van zijn Crew Dragon. De capsule ontplofte namelijk vlak voor de lancering. Maar het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk heeft die uitdaging overwonnen. Het bedrijf deed gisteren met de motoren van de capsule, en die slaagde. Dat meldt The Verge.

SpaceX zette gisteren de motoren van de Crew Dragon aan. Deze specifieke motoren zijn onderdeel van een noodsysteem dat aangaat als er iets misgaat bij de lancering.

De bedoeling is namelijk dat de capsule met de Falcon 9 gelanceerd wordt, maar zo’n raket kan tegen problemen aanlopen. Ook in de lucht. Mocht dat het geval zijn, dan gaan de noodmotoren van de SpaceX aan en brengen zij de capsule in veiligheid. De Crew Dragon landt dan met zijn eigen parachutes.

Die noodmotoren heten SuperDraco’s en zijn hetgeen dat in april ontplofte. SpaceX heeft na die ontploffing – waarbij overigens niemand gewond raakte – onderzoek gedaan en ontdekte dat een lekkende klep voor de meeste problemen zorgde. SpaceX ontwierp het systeem opnieuw en verving de kleppen.

Succesvolle test

En nu was dus het moment om dat nieuwe ontwerp te testen. Die test verliep gelukkig succesvol, wat betekent dat SpaceX een nieuwe mijlpaal heeft bereikt. Nu kan de ontwikkeling van de capsule namelijk weer verder gaan.

Dat betekent ook dat het bedrijf en de capsule klaar zijn voor de volgende test. Daarbij worden de noodmotoren in de lucht getest. Eerder werden de noodmotoren alleen op de grond getest, maar SpaceX wil weten of ze het ook doen als de capsule op een raket zit.

Als ook die test succesvol is, dan zijn de meeste hordes om de Crew Dragon echt in te zetten genomen. De laatste grote test is de eerste bemande missie. Daarbij worden twee NASA-astronauten, Bob Behnken en Doug Hurley, naar ISS gestuurd en weer teruggebracht. Als dat ook slaagt, kan SpaceX regelmatig mensen naar ISS sturen.