Amerikaans bedrijf werkt aan satelliet die zichzelf kan bouwen in de ruimte

Satelliet-Made-in-Space

Satellieten komen standaard met een grote uitdaging: je moet ze grotendeels in elkaar van de aarde naar een baan om onze planeet krijgen. Maar als het aan het Amerikaanse bedrijf Made In Space ligt, komt daar verandering in. Het bedrijf werkt namelijk aan een satelliet die zichzelf kan bouwen.

Deze satelliet moet al over drie jaar gelanceerd worden, schrijft TechCrunch. Dat is mogelijk dankzij 3D-printers en geautomatiseerde montage. En dat komt met vele voordelen. De satelliet hoeft immers zijn reis naar de ruimte niet te overleven en de ontwerpen kunnen veel fragieler zijn, waardoor ze ook minder zwaar worden.

Het bouwen van spullen in de ruimte is ook niet nieuw. Made In Space heeft zijn 3D-printers al meermaals naar ruimtestation ISS gestuurd. “Er zijn tegenwoordig maanden dat we zoveel spullen in de ruimte maken, dat het bijna normaal lijkt”, aldus mede-oprichter en CEO Andrew Rush.

Archinaut One

De techniek voor geautomatiseerde montage bestaat ook al langer, maar dan wel op aarde. Made In Space wil dit soort technieken dus samenbrengen, zodat satellieten ook in de ruimte gebouwd kunnen worden en de apparaten dat ook nog eens zelf kunnen doen.

De eerste satelliet, de Archinaut One, moet in 2022 de ruimte in gaan. Het apparaat wordt niet helemaal in een baan om de aarde gemaakt. De Archinaut One moet in de ruimte zelf twee vleugels van tien meter lang maken, waar zonnepanelen op zitten. De meeste satellieten hebben juist kleinere panelen.

De grotere panelen moeten tot vijf keer meer energie opbrengen dan traditionele zonnepanelen op ruimtevoertuigen van vergelijkbare afmetingen. Dergelijke satellieten komen dan ook met diverse mogelijke commerciële toepassingen. Wil je bijvoorbeeld internet leveren via een satelliet, dan heb je hier bandbreedte voor nodig. En hoe meer energie er is, hoe meer bandbreedte.