Zo herkent Google’s zelfrijdende auto of fietsers willen afslaan

Google liet ons vorig jaar weten dat zijn zelfrijdende auto de handgebaren van fietsers kan herkennen. De techgigant wijdde zich niet verder uit over de werking van het systeem, maar we kunnen nu toch uit de doeken doen hoe de auto ziet of jij linksaf of rechtsaf gaat.

Google heeft namelijk patent aangevraagd op de techniek en de Washington Post is hier verder ingedoken. De zelfrijdende auto wordt voorzien van meerdere sensoren, zoals een camera, een radar en een lidar. Wat een camera of een radar is hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen, maar wat is lidar? Lidar maakt gebruik van een laser en kan aan de hand van reflecterend licht zien hoe ver een object bij je vandaan is. Bepaald niet onhandig als je zelfrijdende auto een fietser of ander object moet ontwijken.

De combinatie van camera’s en sensoren zorgt voor een enorme berg aan data, waar de algoritmes van Google vervolgens mee aan de slag gaan. Zo herkent de auto bijvoorbeeld zelf of er een fietser in de buurt is en, indien dat het geval is, wanneer iemand een hand uitsteekt om af te slaan. De auto past vervolgens zijn snelheid en rijrichting aan. Dit is een vrij beknopte uitleg, maar onder de motorkap speelt zich behoorlijk wat af. De sensoren kijken bijvoorbeeld naar de hoogte van het object om te bepalen of het gaat om een fietser of iets totaal anders. Daarnaast geeft de houding van een fietser aan of deze doorfietst, wil stoppen of op het punt staat om een bocht te maken.