‘Amerikaans ministerie van Justitie heeft vijf onderzoeken naar Uber lopen’

Er zouden op dit moment vijf onderzoeken naar Uber lopen bij het Amerikaanse ministerie van Justitie, meldt Bloomberg op basis van bronnen. Eerder werd nog gedacht dat er in de Verenigde Staten maar drie onderzoeken liepen naar Uber.

Eén van de onderzoeken richt zich op Cascade, interne software waarmee de prijs voor een rit wordt bepaald op basis van afstand, tijd en aanbod. De taxidienst zou hiermee mogelijk onvoldoende transparant zijn over tarieven. In een ander nieuw onderzoek wordt gekeken naar de mogelijke diefstal van interne documenten van Waymo. Hier loopt ook een rechtszaak over.

Deze onderzoeken stapelen zich dus op degene die al liepen. Zo onderzoekt het ministerie van Justitie de rol en impact van Greyball, een aangepaste app die aan toezichthouders werd voorgeschoteld. Daardoor kregen zij een andere ervaring dan andere gebruikers. Verder worden de arbeidsomstandigheden onder de loep genomen. Het bedrijf werd eerder dit jaar beschuldigd van seksisme op de werkvloer.

Dan is er ook nog een onderzoek van de FBI in de VS. De organisatie kijkt in hoeverre de interne Hell-app de wet heeft gebroken. Met de app zou Uber chauffeurs van concurrent Lyft hebben gevolgd.

Kalanick

Een flinke opstapeling aan schandalen dus. En die schandalen leidden er al toe dat directeur Travis Kalanick moest opstappen. In september werd hij vervangen door Dara Khosrowshahi.