Volkswagen gaat ook elektrische vrachtwagens en bussen maken

Volkswagen

Volkswagen gaat niet alleen elektrische auto’s maken, maar heeft zijn zinnen nu ook gezet op elektrische vrachtwagens en bussen. Dat heeft het bedrijf gezegd tegenover Bloomberg. In totaal wordt er 1,4 miljard euro geïnvesteerd in nieuwe technologieën als elektrische aandrijflijnen, autonome systemen en cloud-based software.

Een deel van de systemen worden geadopteerd door het Amerikaanse Navistar International. Volkswagen zelf gaat volgend jaar al elektrische bussen naar Europese steden brengen via de dochtermerken MAN en Scania. Afdelingshoofd Andreas Renschler verwacht verder dat elektrische vrachtwagens voor lokale bestellingen in 2025 goed zijn voor ruim 5 procent marktaandeel.

Om de vrachtwagens aantrekkelijker te maken, is het belangrijk om betere technologieën voor de batterijen te ontwikkelen, stelt Renschler. Daardoor worden de kosten van het voertuig lager. Bovendien zijn de huidige accu’s erg zwaar en nemen ze veel ruimte in beslag. Daardoor kun je minder in de vrachtwagen stoppen.

Autonome voertuigen

Volkswagen werkt verder aan technologie voor autonome vrachtwagen en bussen. Daar wordt momenteel in gesloten omgevingen aan gewerkt, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen of in fabrieken. De commerciële productie van deze modellen is naar verwachting binnen twee jaar klaar.