Amerikaanse autoriteiten mogen vanaf nu private drones uit de lucht schieten

De Amerikaanse autoriteiten mogen binnenkort private drones uit de lucht schieten als deze als dreiging beschouwd worden. De wetgeving hiervoor werd deze week goedgekeurd door het Senaat en geldt tot 2023, meldt TechCrunch.

De wet, de FAA Reauthorization Act, gaat niet alleen over drones. Ook zitten er diverse punten in ontworpen om de regels voor luchtvaart in de Verenigde Staten te moderniseren. Zo worden commerciële vluchten comfortabeler voor passagiers. Maar er zitten dus ook regels in waarmee autoriteiten drones uit de lucht mogen schieten, waar mensenrechtengroepen veel kritiek op hebben.

Kritiek

Met de nieuwe wet krijgt de overheid het recht om drones “te verstoren”, “besturen” of “in beslag nemen”, als ze als een “dreiging” gezien worden. Volgens critici is dat gevaarlijk en zitten er niet genoeg grenzen aan de regels. Zo hoeven de autoriteiten niet eerst een gerechtelijk bevel op te vragen, waardoor de autoriteit gemakkelijk misbruikt kan worden.

“Deze regels geven de overheid technisch gezien de complete vrijheid om een drone te volgen, in beslag te nemen of uit de lucht te schieten – ongeacht of deze nu van journalisten of commerciële entiteiten is – zonder overzicht of onderzoek”, aldus een woordvoerder van de American Civil Liberties Union (ACLU).

“De regels geven het ministerie van Justitie en het ministerie van Homeland Security de macht om Amerikanen te bespioneren zonder gerechtelijk bevel.”