Onderzoek: ‘Neppe Twitter-accounts van verkiezingen 2016 zijn nog steeds actief’

Twitter

Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 bleek nepnieuws een groot probleem. Sinds die tijd hebben diverse sociale media stappen genomen om de (vaak neppe) accounts die de valse informatie verspreiden te verwijderen. Maar volgens nieuw onderzoek staat een groot deel van dit soort Twitter-accounts nog steeds online, en plaatsen die nog steeds nepnieuws. Dat meldt Engadget.

Het onderzoek is gesponsord door de Knight Foundation, een non-profit die werkt aan de ontwikkeling van “geïnformeerde en betrokken gemeenschappen”. Volgens het onderzoek is ruim 80 procent van de accounts die in 2016 als nep werden bestempeld nog steeds actief.

Die accounts versturen samen op een gemiddelde dag bovendien nog steeds meer dan een miljoen tweets.

Twitter

Del Harvey, de global vice president van trust and safety bij Twitter, stelt dat de data die de onderzoekers hebben verzameld mogelijk niet reflecteren wat gebruikers daadwerkelijk zien.

“Het onderzoek was gemaakt aan de hand van onze openbare API en houdt daarom geen rekening met alle stappen die we hebben genomen om te voorkomen dat gebruikers geautomatiseerde en spam-content en -accounts zien”, aldus Harvey. “We doen dit proactief en op grote schaal, iedere dag.”

Foto: Worawee Meepian / Shutterstock.com