Amerikaanse douane test biometrische scanners op vliegvelden en grensovergangen

De Amerikaanse douane is van plan om biometrische scanners in te zetten op vliegvelden en bij grensovergangen, zodat zij exact kunnen bijhouden wie het land verlaat of binnenkomt. Volgens The Verge is de douane inmiddels gestart met de uitrol van diverse pilot-programma’s om de scanners in de praktijk te testen.

Op de luchthavens in de Verenigde Staten maakt de douane nu gebruik van speciale systemen die geschikt zijn voor gezichtsherkenning. Via de scanners wordt het gezicht van een reiziger vergeleken met de pasfoto op het paspoort. De scanners zouden binnen zeven seconden kunnen aantonen of iemand een vals identiteitsbewijs gebruikt. Hiermee krijgt de douane meer inzicht in de ware identiteit van personen en is het in staat om fraude te voorkomen.

Naast de luchthavens heeft de douane ook biometrische scanners ingezet bij grensovergangen. Als onderdeel van het ‘Biometric Entry and Exit‘ programma worden de grensovergangen tussen de VS en Mexico uitgerust met vingerafdruk- en irisscanners. Deze technologie werd eerder al met succes getest bij grensovergangen tussen Afghanistan en Irak. Via de scanners is de douane in staat om exact bij te houden wie de grens overgaat, waardoor onder andere drugssmokkel tegengegaan moet worden.

Privacy

De inzet van dergelijke biometrische scanners is een uitkomst tegen terrorisme en andere criminele misdaden, maar heeft ook een keerzijde. Doordat de scanners allerlei biometrische persoonsgegevens en informatie opslaan, zouden de scanners een aanslag kunnen zijn op de privacy van inwoners. Daarnaast zou de data gehackt kunnen worden, waardoor allerlei gegevens op straat komen te liggen.

Om vraagstukken over privacybescherming te vermijden, wordt er tijdens de test slechts beperkt informatie en data opgeslagen. Op basis van de tests zal blijken of de douane het systeem daadwerkelijk in wilt voeren.