‘Smart cities bevatten 9,7 miljard verbonden apparaten in 2020’

Smart cities zullen in 2020 gebruik maken van ruim 9,7 miljard apparaten die verbonden zijn met het Internet of Things. Dat stelt Gartner op basis van een zelf opgesteld rapport over de ontwikkeling van smart cities. Volgens het onderzoeksbureau zullen de smart cities dit jaar al gebruik maken van 1,1 miljard verbonden apparaten.

Door de snelle technologische ontwikkeling verandert het functioneren van steden. Zo is het mogelijk om allerlei apparaten, zoals lantaarnpalen, stoplichten en parkeersensoren, met elkaar te verbinden via het Internet of Things. Het doel hiervan is om steden veiliger, duurzamer en schoner te maken, zodat de steden klaar zijn voor de toekomst.

Uit het onderzoek van Gartner blijkt dat het aantal met het internet verbonden apparaten in smart cities de komende jaren explosief gaat stijgen. Volgens het rapport heeft dit vooral te maken met een enorme groei in smart home en smart office toepassingen. Op dit moment vertegenwoordigen de ‘slimme’ huizen en de ‘slimme’ kantoren vijfenveertig procent van de verbonden apparaten. Dat aandeel zal volgens Gartner nog verder oplopen tot 81% in 2020.

Steeds meer fabrikanten ontwikkelen apparatuur voor huizen en kantoren dat met het internet verbonden kan worden. Zo zien we onder andere slimme sloten, slimme lampen en andere smart devices op de markt verschijnen.

smart cities

Volgens Bettina Tratz-Ryan, research vice president bij Gartner, nemen bedrijven uit de geprivatiseerde sector het merendeel van de investeringen op zich. Tratz-Ryan geeft aan dat er kansen liggen voor deze bedrijven om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen, aangezien de markt nog in ontwikkeling is. De bedrijven dienen daar nu al op in te spelen, zodat zij de positie van marktleider kunnen claimen.