Mike Hearn: ‘Bitcoin is mislukt en het fundament is kapot’

Bitcoin-expert en één van de originele ontwikkelaars, Mike Hearn, heeft de handdoek in de ring gegooid en zegt dat bitcoin als virtuele munteenheid mislukt is. Via een uitgebreide Medium-post geeft hij inzicht in wat er achter de schermen speelt en hoe het decentrale aspect van bitcoin niets meer is dan een illusie.

Hearn heeft meer dan vijf jaar geleden zijn baan bij Google opgezegd om zich fulltime op de bitcoin te richten, een virtuele munteenheid met de belofte onafhankelijk te zijn van overheden/banken. Ondanks dat de waarde van bitcoin blijft stijgen zegt Hearn dat het fundament van het systeem kapot is en dat bitcoin vroeg of later in gaat storten. Daar geeft hij verschillende redenen voor:

  • Het systeem is in handen van enkele individuen;
  • Het wordt steeds moeilijker om bestaand geld over te schrijven;
  • Het is voortaan mogelijk om betalingen terug te trekken nadat goederen gekocht zijn;
  • Het achterliggende systeem (de bitcoin blockchain) is erg groot en zorgt voor gekke, niet-kloppende betalingen;
  • Het achterliggende systeem is in handen van China;
  • En mensen achter het systeem zijn “in oorlog” met elkaar;

Al deze redenen zorgen er volgens Hearn voor dat bitcoin uiteindelijk technisch en als ideaal in elkaar valt. De primaire zorg is dat een block in de blockchain niet groot genoeg is om alle data op te slaan. Op dit moment is de maximum grootte van een block 1 MB, terwijl de blocks nu al 700 KB groot zijn. Dit betekent dat bitcoin binnenkort tegen een (kunstmatige) limiet aan loopt.

Er is een versie van bitcoin, Bitcoin XT (een zogeheten fork) die grotere blocks creëert en dus niet te maken heeft met te weinig ruimte. Maar deze versie wordt niet door iedereen binnen de community geaccepteerd en dat zorgt ervoor dat er twee versies naast elkaar draaien. Dit komt voornamelijk door het feit dat een paar Chinese miners, die meer dan de helft van alle nieuwe bitcoins claimen, geen baat hebben bij de nieuwe methoden. Hun monopolie op het minen van nieuwe bitcoin zou dan in gevaar komen.

Dat samen met de bovenstaanden redenen hebben Mike Hearn doen besluiten om te stoppen met bitcoin. Mocht je nog niet bekend zijn met bitcoin en de achterliggende blockchain, dan kun je mijn artikel raadplegen over wat het precies is. Als je meer wilt weten over de huidige situatie van bitcoin, dan is het Medium-artikel van Hearn aan te raden.