Amerikaanse overheid laat blauwdrukken 3D geprint pistool verwijderen van websites

Drie dagen nadat de blauwdrukken van het eerste volledig functionerende 3D geprinte pistool online verschenen, heeft de Amerikaanse overheid maker Cody Wilson opgedragen de ontwerpen weer offline te halen. Het Amerikaanse Ministerie van Defensie onderzoekt of het vuurwapen niet in strijd is met de wet.

Afgelopen maandag verschenen de blauwdrukken van Cody Wilson’s “Liberator” online op zijn eigen website DEFCAD. Eerdere blauwdrukken van prototypes werden in het verleden van bekende 3D printer communities verwijderd en noopte Wilson om ze op zijn eigen website te publiceren.

In navolging van die publicatie verplicht de Amerikaanse overheid Wilson nu om de bestanden weer offline te halen omdat men eerst wil onderzoeken of deze niet de (internationale) wapenwet ITAR overtreden.

Until the Department provides Defense Distributed with final [commodity jurisdiction] determinations, Defense Distributed should treat the above technical data as ITAR-controlled

Hieronder is de complete brief te lezen die Wilson afgelopen woensdag, 8 mei, al aangetekend ontving. De bestanden zijn intussen offline en Wilson beraadt zich over de volgende stappen. In reactie laat de Amerikaan aan Forbes weten vooralsnog niet bij de pakken neer te gaan zitten.

Het valt natuurlijk te betwijfelen of deze hele procedure daadwerkelijk iets voorkomt op de lange termijn. De blauwdrukken hebben bijna 72 uur in online gestaan, een eeuwigheid in Internet uren. Kwaadwillenden hebben de bestanden intussen vast al in handen of waren al bezig met ontwerpen. De beer was hoe dan ook al los.

State Dept Defense Distributed Letter (Redacted) by Lorenzo Franceschi-Bicchierai