‘Amerikaanse providers overwegen overname Yahoo’

De sage rond het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo woedt voort. Nadat er meerdere overnamegeruchten waren en 15 procent van het personeel werd ontslagen, zijn er nu verhalen dat internetproviders in de Verenigde Staten de gehele tent willen overnemen.

Volgens Re/code hebben drie Amerikaanse operators interesse in een mogelijke overname van Yahoo: Verizon, AT&T en Comcast. De gesprekken met deze drie potentiële kopers zijn deze week van start gegaan, onder begeleiding van Yahoo’s inmiddels nauwe zakenpartner Microsoft.

Weet een van de partijen Yahoo over te nemen, dan ontstaat er in de Verenigde Staten een interessante situatie. Een internetleverancier zou dan namelijk een bedrijf met veel relatief grote internetdiensten in handen hebben. In de Verenigde Staten is Yahoo op sommige vlakken namelijk nog een grote partij: de maildiensten van Yahoo worden daar bijvoorbeeld nog geregeld gebruikt.

Jaren terug had de Amerikaanse provider America Online een vergelijkbare situatie, toen zijn internetdiensten nog populair waren. Dit was toen niet alleen een provider, maar ook de maker van bijvoorbeeld de populaire chatapplicatie AOL Instant Messenger.

Microsoft en Yahoo werken inmiddels een tijd nauw samen, maar Microsoft zou volgens bronnen geen interesse hebben in een overname. Het techbedrijf wil echter wel een andere overnamepartner bijstaan om te helpen met investeren, mocht dat bij een overname nodig zijn.