Amerikaanse universiteit biedt cursus ‘Glass Journalism’ aan voor studenten

“OK, Glass, it’s time to change journalism.”

Dat zal het gedachtegoed zijn van de studenten die de cursus ‘Glass Journalism’ gaan volgen; een nieuw vak dat gepland staat voor het najaar semester op de University of Southern California. In deze les worden studenten uitgedaagd na te denken over nieuwe manieren die journalisten kunnen gebruiken om verhalen te vertellen met behulp van augmented reality en Google Glass.

Het is voor het eerst dat een dergelijke cursus wordt gegeven op de universiteit in Californië. Web-journalist en professor Robert Hernandez gelooft dat de lessen een unieke mogelijkheid bieden voor de journalistiek om vooraan te gaan lopen in de technologische ontwikkelingen die op dit moment plaats vinden.

Normaal gesproken zijn de journalisten eerder volgers wanneer het gaat om andere technologieën dan smartphones en social media. De cursus biedt een mogelijkheid om hier verandering in te brengen. Hernandez stelt:

As someone who hijacks technology for journalism, I want to be proactive about shaping what journalism will look like on this. This platform is so new, no one has defined what journalism looks like on there. It’s such an opportunity for the journalism industry to jump on there

Hernandez zal de cursus openstellen voor alle studenten van de universiteit, maar zal wel iedere inschrijving persoonlijk goedkeuren. Hij verwacht in totaal zo’n twaalf studenten met verschillende achtergronden in bijvoorbeeld design, PR, journalistiek en computertechniek.

Volgens de cursushandleiding zullen de studenten applicaties bedenken voor Google Glass die zullen helpen in zowel het vertellen- als in het consumeren van verhalen. Hoewel nog maar weinig mensen in het bezit zijn van een Google Glass heeft de groep samen ongeveer vijf brillen tot hun beschikking waarmee ze kunnen experimenteren.

Een interessant en uniek initiatief dat wellicht in de toekomst een stuk groter kan gaan worden. Al eerder hebben we namelijk gezien dat Google Glass ook een grote rol kan gaan spelen in andere beroepsgroepen.