Amerikaanse ziekenhuizen starten massaal met Apple’s HealthKit

Apple’s HealthKit spreidt zich razendsnel uit onder de grote ziekenhuizen in de Verenigde Staten, zo meldt Reuters. HealthKit stelt artsen in staat om patiënten te monitoren op afstand.

Tijdens een onderzoek van Reuters hebben veertien van de drieëntwintig ondervraagde ziekenhuizen laten weten een pilot programma uit te rollen met Apple’s HealthKit, zodat artsen op afstand de bloeddruk en de hartslag van patiënten kunnen controleren.

Onder de veertien ziekenhuizen die gebruik gaan maken van HealthKit bevinden zich acht van de zeventien beste ziekenhuizen van de VS. Google en Samsung, die ook werken aan een dergelijke technologie, zijn onlangs pas gesprekken gestart met enkele van deze top ziekenhuizen.

Pilot

De ziekenhuizen starten de pilot om patiënten op afstand in de gaten te kunnen houden. Zo hoeven artsen niet steeds langs te gaan bij patiënten die lijden aan een hoge bloeddruk of diabetes. Op deze manier kunnen artsen eerder complicaties ontdekken en ingrijpen voordat het medische probleem erger wordt. Hiermee kunnen ziekenhuizen tegen relatief lage kosten voorkomen dat patiënten meerdere keren in korte tijd dienen te worden opgenomen.

Chief Clinical Transformation Officer Dr. Richard Milani zegt over deze ontwikkeling:

Als we meer data hebben kunnen we de patiënt eerder wijzen op eventuele problemen, waardoor een ziekenhuisopname voorkomen kan worden.

HealthKit verzamelt diverse gegevens van patiënten, waardoor er een goed beeld geschetst kan worden van de gezondheid van de patiënt. Onder andere het glucosegehalte, de bloeddruk, bloedsuikerspiegel en hartslag van een patiënt worden bijgehouden.

foodzy-ios8-healthkit-app

Diverse food-apps, hartslagmeters en andere WiFi verbonden apparaten kunnen gegevens toevoegen aan HealthKit. Uiteraard zal ook de Apple Watch ondersteuning bieden aan HealthKit.

Apple laat weten dat ruim 600 ontwikkelaars HealthKit gaan integreren in hun fitness- en gezondheids-apps.

Gezondheidszorg

Voor 2018 zal 70% van de ziekenhuizen investeren in wearables De markt voor gezondheidszorg in de VS wordt geraamd op drie triljoen dollar en onderzoeksbureau IDC Health Insights voorspelt dat maar liefst 70% van de organisaties binnen de gezondheidszorg wereldwijd voor 2018 zullen investeren in apps, wearables, remote monitoring en virtuele zorg.

Ziekenhuizen oriënteren zich momenteel op de nieuwe technologieën en de voordelen hiervan, maar omdat het nieuw is weten zij nog niet goed hoe zij dit moeten integreren in de zorg. Het ziet ernaar uit dat ziekenhuizen aan de vooravond van een nieuwe revolutie staan.