Cyberaanval kost Sony Pictures voorlopig ‘slechts’ 15 miljoen dollar

Bij de aankondiging van de kwartaalcijfers heeft Sony Pictures Entertainment laten weten dat de kosten van de grootschalige hack van afgelopen november flink meevallen.

Door de hack heeft de presentatie van de kwartaalcijfers (Q3 2014) behoorlijke vertraging opgelopen. Uit de voorlopige cijfers blijkt echter dat de kosten die de cyberaanval met zich meebrengen een stuk lager zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Het bedrijf denkt ongeveer 15 miljoen dollar nodig te hebben voor gedegen onderzoek en het herstellen van de schade.

Enkele rapporten wezen uit dat de aanval Sony ruim 100 miljoen dollar zou kosten, maar CEO Michael Lynton zei vorige maand al dat het veel minder zou zijn dan iedereen denkt.

Het is de eerste keer dat het bedrijf zich uitspreekt over de financiële gevolgen van de cyberaanval. Door de aanval was Sony gedwongen om het computernetwerk voor een aantal weken uit de lucht te halen.

Persoonsgegevens gelekt

De kosten van de cyberaanval zijn vele malen lager dan gedacht De cyberaanval werd eind november ontdekt, maar bleek een stuk serieuzer dan bij voorbaat werd gedacht. Een groep hackers, die zichzelf ‘Guardians of Peace (GOP) noemen, hebben de aanval opgeëist. De hackers claimen interne informatie te hebben gestolen van meer dan 47.000 celebrities, freelancers en (voormalig-) werknemers van Sony.

Naast persoonsgegevens stalen de hackers onder andere nog e-mails en niet-uitgebrachte films van Sony.

Ondanks alle negatieve publiciteit liet Sony vorige maand weten dat zij niet verwachten dat de aanval gevolgen heeft voor de winst van het bedrijf. Echter heeft de cyberaanval wel voor een vertraging van de kwartaalcijfers gezorgd.