Amsterdam ArenA gaat spel voetballers analyseren met sensoren in stadion

De Amsterdam ArenA moet het slimste stadion ter wereld worden en heeft zelfs een eigen Innovation Center gelanceerd. Het is de bedoeling dat de grasmat straks zelf aangeeft wanneer het water nodig heeft en dat je precies kunt checken waar je de auto ook alweer geparkeerd had. Daarnaast wordt het ook eenvoudiger om de voetballers tot op de centimeter nauwkeurig te volgen.

Het Amsterdam ArenA Innovation Center werd gisteren geopend door wethouder Kajsa Ollongren. Onder andere Huawei, KPN, TNO en de gemeenste Amsterdam maken zich daar sterk voor het ontwikkelen van allerlei nieuwe toepassingen. Zij krijgen in de ArenA de beschikking over een aantal supercomputers, zodat ze hun uitvindingen meteen kunnen testen.

Een van de eerste nieuwe technologische uitvindingen is de toepassing van sensoren bij voetballers. Zij kunnen met een tag het veld op, zodat ze met de sensoren in de ArenA tot op de centimeter nauwkeurig gevolgd kunnen worden. Dat is een ideaal middel om later te analyseren hoe de spelers hun spel verder kunnen verbeteren. Daarnaast is het voor de coach ook mogelijk om de fysieke gesteldheid van zijn spelers in de gaten te houden. De tag geeft namelijk ook informatie door over de hartslag van de spelers.