‘Nieuwste versie Android houdt rekening met iPhone X-achtige inkeping’

Essential Phone

Google werkt aan een nieuwe versie van zijn besturingssysteem Android die rekening houdt met een inkeping in het scherm. Dat schrijft Bloomberg op basis van anonieme ingewijden.

Apple presenteerde in september zijn jubileumtelefoon iPhone X met de herkenbare inkeping (‘notch’) in het scherm. In die inkeping zitten de camera’s en sensoren die gebruikt worden voor Face ID, de technologie van Apple om het toestel met je gezicht te ontgrendelen.

Google maakt en beheert Android, de grootste concurrent voor het besturingssysteem iOS van Apple. Makers van smartphones kunnen het besturingssysteem wel naar eigen smaak aanpassen, met als gevolg dat Android er van apparaat tot apparaat anders uit kan zien.

Android-telefoons

Nu Apple met de iPhone X een smartphone heeft gemaakt die vrijwel helemaal bestaat uit een scherm, verwacht Google dat Android-fabrikanten het ontwerp bij hun eigen hardware gaan imiteren. Dat vereist dat het besturingssysteem met de inkeping om kan gaan.

In mei 2017 kwam de mede-oprichter van Android al met een Android-telefoon met een ‘notch’: de Essential Phone. Ook het Chinese bedrijf Huawei werkt aan een smartphone met een inkeping, aldus bronnen van Bloomberg. Samsung dreef in november in een reclame nog de spot met de inkeping van de iPhone X.

De nieuwste versie van het Android-besturingssysteem moet later dit jaar verschijnen. Naast het rekening houden met de inkeping wordt ook de digitale assistent Google Assistant beter in de software geïntegreerd. Daarnaast moet de batterij met de update langer meegaan. Tot slot moet het besturingssysteem volgens bronnen van Bloomberg ook vouwbare of meerdere schermen ondersteunen.