‘Android heeft Google 31 miljard dollar opgeleverd’

Het besturingssysteem Android is gratis te gebruiken. Dat maakt het lastig om te zien wat Google er precies aan heeft verdiend, omzet komt immers van advertentieinkomsten, de verkoop van apps en mogelijke deals die worden gemaakt met andere bedrijven.

Het Amerikaanse Oracle denkt echter te weten hoeveel Google met Android heeft binnengesleept, vertelt Bloomberg: inmiddels zou er 31 miljard dollar omzet met Android zijn verdiend door het internetbedrijf. Er zou 22 miljard dollar aan winst zijn geboekt.

Dat is in elk geval het bedrag dat een Oracle-advocaat noemt in een rechtszaak tegen Google. Een bedrag dat lijkt te kloppen: een Google-advocaat stelt namelijk dat het bedrag afkomstig is uit vertrouwelijke, interne documenten die niet zomaar gedeeld mogen worden. Google deelt liever geen Android-omzetcijfers en is dan ook niet blij met de gedeelde cijfers, maar wij wel: ze geven een kijkje in wat Android precies oplevert.

Oracle nam een tijd geleden Java-bedenker Sun Microsystems over, waarna het bedrijf Google in 2010 aanklaagde. Google zou volgens Oracle namelijk het copyright van Java schenden, door namen in de API voor ontwikkelaars op die van Java te baseren. Op deze manier wil Google het voor app-ontwikkelaars makkelijker maken om van Java naar Android over te stappen.