Facebook-topvrouw wil IS bestrijden met ‘like-aanvallen’

Je kunt zelfs op Facebook helpen om de terroristische organisatie IS te bestrijden, zo denkt Facebook-COO Sheryl Sandberg. Hoe? Door berichten over IS te bedelven onder likes en positieve berichten, zodat de originele haatdragende berichtgeving uiteindelijk verloren gaat. Een tactiek die volgens Sandberg nu al werkt bij andere negatieve Facebook-posts.

De Facebook-topvrouw vertelde tijdens een panel op de World Economic Forum over Duitse Facebook-gebruikers die massaal een pagina van neonazi’s een like gaven, waarna ze gezamenlijk positieve berichten in de tijdlijn plaatsten. Een Facebook-pagina die eerst was gewijd aan hatelijke berichten, veranderde hierdoor in een hoopvoller alternatief waarop over compleet andere onderwerpen werd gesproken.

Sandberg denkt dat we op deze manier ook berichten over terroristenorganisatie IS kunnen bedelven met positieve berichten. Dat zou echter niet de enige methode zijn volgens Sandberg: berichten van mensen die waren gerekruteerd door IS maar vervolgens zijn ontsnapt, zouden net zo belangrijk zijn. Deze mensen bewijzen dat het leven bij de organisatie lang niet zo rooskleurig is als de rekruteerders op sociale media beweren. Door dat aan te tonen, kan sociale media helpen voorkomen dat mensen zich bij IS voegen.