Android Instant Apps: Android-apps gebruiken zonder ze te downloaden

Even snel de functionaliteit uit een bepaalde app gebruiken zonder dat je de hele app moet downloaden uit de Google Play Store? Dat wordt mogelijk dankzij Android Instant Apps. Als je op een link klikt van een site die ook een app heeft, wordt het gedeelte van de app gedownload dat je nodig hebt, zonder dat je het merkt. Dit levert een betere gebruikerservaring op.

En er zijn meer toepassingen. Het streamen van een app kan ook worden geactiveerd via NFC. Tijdens de aankondiging gaf Google het voorbeeld van een parkeer-app die beschikbaar wordt als je wilt betalen in een parkeergarage.

De functie vereist geen update van Android, maar werkt met alle versies vanaf Jelly Bean. Dat is een ongelofelijk belangrijk detail, omdat veel Android-telefoons op oude versies draaien en niet meer worden geüpdatet.

Helemaal nieuw is de functie trouwens niet. Google kondigde het in november al aan onder de naam App Streaming. Google heeft echter technisch een andere aanpak gekozen en de functie heeft een naamswijziging ondergaan. Dit najaar komt Android Instant Apps beschikbaar voor gebruikers, het is nog niet open voor alle ontwikkelaars. Google werkt op dit moment samen met enkele ontwikkelaars en breidt dat daarna verder uit.