Android-malware Skygofree kijkt mee in WhatsApp en luistert je microfoon af

De Android-malware Skygofree kan WhatsApp-berichten lezen en de microfoon en camera afluisteren. De malware werd in november 2017 ontdekt door onderzoekers van Kaspersky Lab, maar wordt al sinds 2014 verspreid.

De malware houdt in de gaten waar je bent en zet de microfoon op bepaalde locaties aan. Skygofree kan je daardoor bijvoorbeeld afluisteren als je op kantoor komt, of een directeur juist alleen afluisteren als hij of zij thuis is. Verder kan de software berichten van Facebook Messenger, Skype, Viber en WhatsApp afluisteren.

Als je je telefoon probeert te ontgrendelen kan de malware ook stiekem een foto maken met de frontcamera van je smartphone. En als je in de buurt bent van een wifi-netwerk van de hacker, dan verbindt je telefoon hier op de achtergrond mee. Daardoor kan de hacker je persoonsgegevens onderscheppen.

Verspreiden malware

De malware is volgens de onderzoekers verspreid op verschillende nepwebsites an providers. De app wordt daar gepresenteerd als een manier om je internetsnelheid te verbeteren. De malware zit voor zo ver bekend niet in apps van de Play Store.