‘Nieuwe Google-laptop draait op combinatie van Android en Chrome OS’

We horen al een tijdje dat Google zijn besturingssysteem op laptops onder handen wil nemen, door bijvoorbeeld Android hiervoor te gebruiken. Volgens nieuwe bronnen steekt dit echter net wat anders in elkaar. Android Police meldt dat Google op het moment werkt aan een nieuwe Pixel-laptop met als codenaam Bison. Deze Pixel 3 zal draaien op Andromeda – een hybride besturingssysteem dat Android en Chrome OS combineert.

De nieuwe Pixel zou ook niet als Chromebook op de markt worden gebracht. Dit moet een ‘volwaardige’ laptop worden, met een besturingssysteem dat met Windows en macOS kan concurreren. De nieuwe laptop wordt 10 millimeter dik, krijgt een 12,3 inch-beeldscherm en kan in een tablet worden veranderd.

Daarmee zou Google voor het eerst de computermarkt echt serieus betreden. Strikt gezien zijn Chromebooks ook gewoon laptops, maar dit besturingssysteem was bewust zo licht mogelijk voor simpel internetgebruik. Hierdoor waren Chromebooks in compleet andere situaties handig dan gewone Windows-laptops of MacBooks.

Android-apps

Dit jaar nam Google al de stap om het platform van Chromebooks uit te breiden door het mogelijk te maken Android-apps op de laptops te draaien. Een samenvoeging van beide besturingssystemen om Google-laptops meer geschikt te maken voor power-users zou een logische volgende stap zijn.

We zullen er overigens nog wel even op moeten wachten. Het lijkt er op dat de Bison-laptop pas in het derde kwartaal van 2017 zal worden uitgebracht. Ik vermoed dat hij daarom tijdens Google I/O rond juni volgend jaar zal worden aangekondigd.