Angela Merkel: Facebook moet meer doen tegen racisme

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat Facebook harder op gaat treden tegen racistische berichten en reacties. Ze vindt namelijk dat het sociale medium hier net zo goed verantwoordelijk is als de Duitse staat.

De vluchtelingencrisis zorgt ervoor dat ook Duitsland dit jaar meer asielzoekers verwacht. Dat zorgt op sociale media voor veel onrust, want steeds vaker laten mensen zich racistisch uit over de huidige situatie. Dat is zeker in Duitsland een groot probleem, omdat hier ook zeer regelmatig gewelddadige protestacties plaatsvinden. Er is Merkel dus veel aan gelegen om alle hulp in te schakelen die ze kan krijgen.

“Als mensen elkaar opjutten met racistische commentaren op sociale media, dan vind ik dat ook Facebook daar iets aan moet doen. Deze mensen gebruiken immers hun eigen naam”, aldus Merkel tegenover de Rheinische Post. In deze regio moet straks twintig procent van alle vluchtelingen worden opgevangen. “De regels zijn er wel, maar er wordt te weinig gecontroleerd of de gebruikers zich daar aan houden. Dat moet dus echt gaan veranderen.”

Ook Heiko Maas, de Duitse minister van justitie, liet zich kritisch uit over Facebook. Hij vindt dat er te weinig wordt gedaan met de berichten die gerapporteerd worden door gebruikers, waardoor ze voor iedereen zichtbaar blijven. Hij stelde voor op 14 september bij elkaar te komen voor een goed gesprek en het lijkt er momenteel op dat het sociale medium hierop in zal gaan. Of dat daadwerkelijk zal leiden tot nieuw beleid blijft echter afwachten.