Apple verplicht app-ontwikkelaars die loot boxes aanbieden om winkans te vermelden

App-ontwikkelaars die in hun apps een gokmechanisme via ‘loot boxes’ aanbieden, moeten van Apple verplicht de winkans van elk voorwerp vermelden. Dat heeft Apple bepaald in zijn voorwaarden. Met een lootbox-mechanisme kunnen gebruikers een digitaal kistje met willekeurige voorwerpen kopen. Zij kunnen daarmee bijvoorbeeld een voordeel in een game te krijgen.

Vorige maand werd bekend dat de Kansspelautoriteit in België onderzoek doet naar het lootbox-mechanisme in een nieuwe Star Wars-game. Omdat spelers van tevoren niet weten welke upgrades zij kunnen krijgen, zijn spelers eigenlijk aan het gokken, vermoedt de autoriteit. Ook de Kansspelautoriteit in Nederland onderzoekt of dit valt onder kansspelen.

Naast loot boxes vallen ook andere mechanismen die gebruikers voorzien van ‘willekeurige virtuele voorwerpen’ onder de nieuwe regels van Apple. Ook daarbij moeten ontwikkelaars dus de winkans van elk voorwerp vermelden.

Kansspel

Of games met loot boxes in Nederland en België vallen onder een kansspel, hangt af van het onderzoek van de betreffende kansspelautoriteit. Momenteel geeft de Nederlandse Kansspelautoriteit nog geen vergunningen af voor online kansspelen, legde een woordvoerder van de autoriteit eerder uit aan NU.nl. Als games met loot boxes worden gezien als kansspel, zijn de game-aanbieders zonder vergunning in overtreding.

Omdat de Kansspelautoriteit de classificatie van dit soort games als kansspel nog onderzoekt, is dat nu nog niet het geval. Een wetsvoorstel over het aanbieden van een vergunning voor online kansspelen werd in 2016 aangenomen door de Tweede Kamer. De wet ligt nu bij de Eerste Kamer.