‘Apple gaat boete van 13 miljard euro in 2018 overmaken op tussenrekening’

Apple gaat de boete van 13 miljard euro in het eerste kwartaal van 2018 overmaken op een tussenrekening. Die verwachting sprak de Ierse minister van Financiën maandag uit, schrijft Reuters. De Europese Commissie concludeerde in 2016 dat Apple in Ierland jarenlang te weinig belasting heeft betaald.

Het belastingvoordeel ging terug tot 1991 en werd voor Apple steeds voordeliger. In 2003 betaalde het bedrijf over zijn winst nog 1 procent belasting. In 2014 was dat percentage gezakt naar 0,005 procent. Over deze periode van 11 jaar moet Ierland de misgelopen 13 miljoen euro terugbetalen, inclusief rente.

Aangeklaagd

Hoewel de Europese Commissie zijn conclusie heeft getrokken en het geld vermoedelijk vanaf 2018 wordt overgemaakt, is de zaak nog niet afgedaan. Zowel Apple als de Ierse overheid hebben namelijk aangegeven in beroep te gaan tegen beslissing.

De huidige minister van Financiën, Paschal Donohoe, zei vorig jaar (als minister voor Overheidsuitgaven) al dat Ierland achter zijn belastingbeleid stond. Het zorgt er volgens hem namelijk voor dat er meer banen gecreëerd worden. Ook Tim Cook, CEO van Apple, haalde dit argument aan nadat de Europese Commissie in augustus 2016 de boete oplegde.

Afgelopen oktober klaagde de Europese Commissie Ierland aan omdat het land nog steeds geen cent van de Apple had ontvangen. De initiële deadline om het geld te innen was januari 2017. Hoewel Ierland en Apple onderhandelden over het overmaken van het geld, schrijft RTE, is Apple tot nu toe nog niet over de brug gekomen.

Nu is er een akkoord over het overmaken van het geld. “We willen niet in een situatie belanden waarin de Ierse overheid Apple aanklaagt, omdat de Europese Commissie Ierland aanklaagt”, zei de Ierse premier Leo Varadkar. “Ik denk dat de boodschap is begrepen.”