Apple introduceert waterdichte iPhone 7 zonder koptelefoonaansluiting

iPhone 7

Geen paniek meer als je je iPhone per ongeluk in het water laat vallen. De iPhone 7 is water- en stofdicht. Dat heeft Apple zojuist bekend gemaakt op het Apple Event. De koptelefoonaansluiting verdwijnt helaas uit het toestel. Om ruimte te maken voor andere onderdelen, aldus Apple.

De iPhone 7 en iPhone 7 plus worden geleverd met EarPods die je aansluit via Lighting. Daarnaast zit er een gratis verloopje bij, om je oude koptelefoon aan te sluiten.

Camera

De iPhone komt opnieuw uit in twee versies: de iPhone 7 en een grotere iPhone 7 plus. Naast het formaat is ook de camera verschillende. De iPhone 7 plus krijgt namelijk een camera met twee lenzen.

De camera van de ‘gewone’ iPhone 7 is al veel beter. Die zou meer licht doorlaten, scherpere foto’s maken en sneller werken. Voor de liefhebbers kan hij foto’s maken in RAW-formaat waardoor je meer nabewerkingsmogelijkheden hebt. Ook heeft hij een optische beeldstabilisator. Daarnaast is de flitser verbeterd, waardoor foto’s met flits mooier zouden moeten worden En de frontcamera krijgt ook een upgrade voor mooiere selfies.

De dubbele camera van de iPhone 7 plus zorgt ervoor dat je optisch in kunt zoomen tot 2x. Daarnaast wordt ook de softwarematige zoomfunctie hierdoor verbeterd. Daarnaast komt er later dit jaar een mogelijkheid om de achtergrond van (portret)foto’s onscherper te maken, waarmee het effect van professionele camera’s met grote lenzen wordt gesimuleerd. Dit zal in eerste instantie nog niet werken, maar er komt een software update die dit mogelijk gaat maken.

iPhone 7 plus

De homebutton wordt vervangen door een nieuwe exemplaar dat niet meer fysiek klikt. De zogeheten Taptic Engine in het toestel simuleert de feedback die hoort bij een klik, maar in werkelijkheid beweegt de knop dus niet meer. Een technologie die we ook al zien in de trackpad van de Macbook (Pro) en in het 3D-Touch-scherm van de iPhone 6S.

Verder wordt het scherm helderder en kleurrijker. Er zit voortaan een stereospeaker in. En de accu zou langer mee moeten gaan, mede dankzij de nieuwe processor genaamd A10 Fushion. Die zorgt er tevens voor dat het toestel meer rekenkracht heeft.

Design

Het design van de iPhone is iets aangepast, waardoor de antennestrepen minder opvallend zijn. De iPhone 7 komt sowieso beschikbaar in een nieuw kleur: glanzend zwart of zoals Apple het noemt: gitzwart. Daarnaast komt er normale aluminium zwarte versie, die spacegrijs vervangt. Ook komt het toestel beschikbaar in goud, zilver en roségoud.

iPhone 7 plus

De iPhone 7 en iPhone 7 Plus komen dus uit in vijf kleuren en in 3 versies: 32 GB, 128 GB en 256 GB. Het veel te kleine 16 GB-model verdwijnt dus. De gitzwarte versie komt niet beschikbaar in een 32 GB-versie.

De prijs begint bij 769 euro voor een 32 GB iPhone 7. Een 256 GB iPhone 7 plus kost je maar liefst 1129 euro. De verkoop van de iPhone 7 start op 16 september en je kunt vanaf 9 september een bestelling plaatsen. Voor het eerst is hij ook direct in Nederland te krijgen met de release en niet pas enkele weken later.

Verklapt via Twitter

Apple verklapte de introductie al voor de aankondiging op het podium via social media. Via het Twitter-account, dat in aanloop naar de presentatie in gebruik werd genomen, werden nog voor 19:00 uur tweets verstuurd die als advertenties in mensen hun tijdlijn verschenen. De tweets zijn na een half uurtje verdwijderd.