Apple: ‘iPhone-gebruikers kunnen ons niet aanklagen over monopoly App Store’

Apple, iPhone, MacBook, iOS 12, iPhones

Apple moest gisteren voor de rechters van het Amerikaanse Supreme Court verschijnen. De rechtszaak gaat over of het bedrijf gedwongen kan worden om een schadevergoeding te betalen aan iPhone-eigenaren die stellen dat de App Store een illegale monopoly is. Dat gevecht duurt al bijna tien jaar, meldt CNBC.

De rechtszaak werd gestart door iPhone-eigenaren. Die stellen dat de 30 procent commissie die Apple vraagt bij app-verkopen doorbloeden naar consumenten. Eigenaren van iPhones kunnen alleen apps via de App Store kopen, tenzij ze hun telefoon jailbreaken. Dat gaat tegen de regels van de fabrikant in en zorgt ervoor dat je geen garantie meer hebt.

De rechtszaak van gisteren ging niet over de monopoly, maar moest bepalen of de iPhone-gebruikers überhaupt de zaak kunnen starten. Apple zelf stelt dat alleen app-ontwikkelaars een zaak kunnen aanspannen. Mochten de aanklagers de zaak wel mogen starten, dan moeten ze nog een rechter overtuigen dat ze gelijk hebben.

Reactie Apple

Het tech-bedrijf zelf stelt dat het niet direct apps aan iPhone-gebruikers verkoopt, maar dat het een soort agent is voor ontwikkelaars. In ruil voor de commissie over apps, biedt het bedrijf toegang tot zijn grote gebruikersaantallen en biedt het andere diensten zoals malware-detectie.

De iPhone-eigenaren stellen echter dat Apple de apps direct in zijn winkel verkoopt en veel gedaan heeft om dat zo te houden. Daarbij gaat het om het opzetten van technische barrières naar andere marktplaatsen en het bestraffen van mensen die hun apparaten jailbreaken.

De prijzen in de App Store komen niet van Apple, maar de iPhone-gebruikers stellen dat het bedrijf hier wel controle over heeft. De fabrikant eist namelijk dat iedere app die verkocht wordt eindigt in 99 cent, bijvoorbeeld 1,99 euro.

Gevolgen

De zaak kan grote gevolgen hebben voor de iPhone-fabrikant. Mochten de aanklagers winnen, dan moet het bedrijf mogelijk vier jaar aan geld terugbetalen. Dat kan tot hoge boetes leiden. De omzet uit de diensten van het bedrijf stijgt momenteel en dat is waardoor de aandelen van Apple stijgen. Het verliezen van de rechtszaak kan daar grote impact op hebben.

De omzet uit diensten van het bedrijf, komen vooral uit de App Store en uit producten als iTunes en iCloud. In het afgelopen kwartaal werd er een recordomzet van 10 miljard dollar behaald.

Maar de beslissing van de rechter kan ook impact hebben op andere tech-bedrijven met elektronische marktplaatsen. Denk aan Facebook, eBay, Amazon en Google. Zij zouden vergelijkbare rechtszaken kunnen krijgen. Naar verwachting komt er eind juni pas een uitspraak over de zaak van gisteren.